Γιατί φτάσαμε ως εδώ?
Μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη διαχείριση των απορριμμάτων θα μπορέσει να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε αρκετά χλωμά σημεία που προσπαθούν σκόπιμα κάποιοι να συντηρούν.
Εδώ και χρόνια ο Δήμος Τρίπολης είναι ιδιοκτήτης μιας μόνο γούβας (παλιού λατομείου) στο Πλάτωμα η οποία όχι μόνο έχει γεμίσει με απορρίμματα αλλά έχει σχηματισθεί πάνω της και ένας λόφος ύψους τριανταπέντε μέτρων και όγκου πεντακοσίων χιλιάδων κυβικών μέτρων απορριμμάτων που όχι μόνο δεν μπορεί να δεχθεί επιπλέον απορρίμματα αλλά και μόνο η πρόσβαση οχημάτων και μηχανημάτων πάνω στον λόφο αυτό είναι τουλάχιστον επικίνδυνη. Εκεί έριχνε όλα τα χρόνια τα απορρίμματά της η Τρίπολη και όχι μόνο.
Δυστυχώς τις χρυσές εποχές που δίνονταν αφειδώς χρήματα από την ευρωπαική ένωση για τη δημιουργία ολοκληρωμένων διαχειρίσεων απορριμμάτων , οι παλαιότερες δημοτικές αρχές αδράνησαν και δεν εκμεταλλεύτηκαν τα κονδύλια που εκμεταλλεύτηκαν πολλοί δήμοι στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνει στο σημείο αυτό μία τριτοκοσμική χωματερή .
Η χρήση από τον Δήμο Τρίπολης της ιδιοκτησίας του στο Πλάτωμα για απόθεση απορριμμάτων απαγορεύτηκε από τον Μάρτιο του 2012 με την 642/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τρίπολης (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) σε εκτέλεση της 2973/2010 τελεσίδικης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε κάθε αδειοδότηση του χώρου του Πλατώματος για απόθεση απορριμμάτων. Αυτό συνεπάγεται ημερήσιο πρόστιμο άνω των 5.000€ ημερησίως και αυτόφωρο για κάθε οδηγό απορριμματοφόρου που πηγαίνει στο χώρο. Ο κύριος Παπασταματάκης αλλά και ο κύριος Τζιούμης προφανώς γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν την απόφαση αυτή, ως δημοτικοί σύμβουλοι της τότε δημοτικής αρχής, και κατά συνέπεια την ωρολογιακή βόμβα που παρέδωσαν στους επόμενους. Κατά της 642/2011 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τρίπολης ο Σμυρνιώτης άσκησε έφεση προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει το πλάτωμα έστω και προσωρινά, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα απόφαση από τις δικαστικές αρχές.
Οι υπόλοιπες πέντε γούβες (ανενεργά λατομεία) είναι ιδιοκτησίες ιδιωτών και όχι του Δήμου Τρίπολης και φέρεται κάποιες απ' αυτές να έχουν προταθεί από τον προσωρινό ανάδοχο του Διαγωνισμού για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με Σ.Δ.Ι.Τ.» με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ως εναλλακτική περιοχή εγκατάστασης της μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που προτείνεται να κατασκευασθεί στην περιοχή της Παλιόχουνης. Το ποσό που λέγεται ότι ζητάνε οι ιδιοκτήτες για την εξαγορά τους για να χρησιμοποιηθούν για διαχείριση των απορριμμάτων αφενός είναι απλησίαστο (μερικά εκατομμύρια ) για τα οικονομικά του Δήμου και αφετέρου ο Δήμος δεν μπορεί να προβεί στην εξαγορά τους τη στιγμή που τρέχει ο διεθνής διαγωνισμός της Περιφέρειας, γιατί θα απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο σαν παράλληλη δράση με τον διαγωνισμό, όπως απορρίφθηκε και η προσωρινή διαχείριση από τον Δήμο Τρίπολης στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.
Άρα όσοι μιλούν για άδειες γούβες μάλλον εξυπηρετούν συμφέροντα ιδιωτών....
Με πρωτοβουλία του Σμυρνιώτη τον Μάρτιο του 2013 η Τρίπολη πέτυχε τόσο την έγκριση της μεταφοράς στον ΧΥΤΑ Φυλής 11 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων - όσο και την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που διατηρείται μέχρι και σήμερα και έδωσε τη δυνατότητα να οριστεί ως χώρος προσωρινής αποθήκευσης και μεταφόρτωσης γήπεδο που μισθώθηκε στην περιοχή Αγίας Τριάδας με σκοπό τόσο την άμεση αποσυμφόρηση της πόλης και των χωριών από τα απορρίμματα , όσο και την εύκολη και χωρίς μεγάλο κόστος μεταφορά προς τον χώρο αυτό αλλά και την μεταφόρτωσή τους και μεταφορά τους είτε στο ΧΥΤΑ Φυλής είτε στις προβλεπόμενες μονάδες που θα κατασκευασθούν. Ο χώρος της Αγίας Τριάδας επιλέχθηκε με κριτήρια (είχε τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ήταν έτοιμος τεχνικά, ήταν κοντά στην πόλη άρα δεν υπήρχε κόστος μεταφοράς, ήταν σε αραιοκατοικημένη περιοχή κ.τ.λ.)
Η νέα δημοτική αρχή βρήκε από την προηγούμενη περίπου 4900 τόνους προς μεταφορά στη Φυλή. Δυστυχώς όμως η νέα δημοτική αρχή αφού ολοκλήρωσε τη μεταφορά των τόνων αυτών , δεν κατάφερε να ανανεώσει τη μεταφορά των απορριμμάτων προς τη Φυλή (λόγω μη ύπαρξης επόμενου σχεδίου σύμφωνα με την κυρία Δούρου) με αποτέλεσμα η πόλη να φτάσει σε αυτό το σημείο.
Ο Διαγωνισμός για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με Σ.Δ.Ι.Τ.» με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καθυστερήσει δραματικά γιατί δεν έχει ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα της Απόφασης 1/2010 της Διυπουργικής Επιτροπής για την Παρακολούθηση Εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων με θέμα: «Σχέδια Δράσης για το κλείσιμο των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.) και την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», ειδικά ως προς την έναρξη της νόμιμης διάθεσής (τουλάχιστον του 25% του συνόλου) των απορριμμάτων της Περιφέρειας, που οριζόταν την 1η Οκτωβρίου 2011 - μόλις στις 30 Ιουλίου 2013, παρουσία τεσσάρων υπουργών, ανακοινώθηκε ο προσωρινός Ανάδοχος - ο οποίος δεν έχει ακόμα καταστεί οριστικός αφού τα Σχέδια Συμβάσεων είναι προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τραγική καθυστέρηση πλέον των τριών χρόνων !!!!
Δεν υπάρχει κανένας νόμιμος χώρος διάθεσης απορριμμάτων στο Δήμο Τρίπολης με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις υπηρεσίες της οποίας εκχωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 η υλοποίηση των έργων προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, αξιοποίησης και διάθεσης των αστικών αποβλήτων που προβλέπονται από τον αναθεωρημένο/επικαιροποιημένο ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Δυστυχώς ο κ. Παυλής που ισχυριζόταν ότι είχε τη λύση σταμάτησε χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη χρήση του χώρου της Αγ. Τριάδας, χωρίς να έχει άλλη λύση, χρησιμοποιεί παράνομα σαν χώρο μεταφόρτωσης αλλά και αποθήκευσης απορριμμάτων το οικόπεδο του Βιολογικού καθαρισμού εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης και αφού εξήγγειλε ως χώρους μεταφόρτωσης, αποθήκευσης και διαχείρισης κάθε πιθανό και απίθανο σημείο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ανέθεσε μελέτες, μίσθωσε μηχανήματα, κάδους και containers, αγόρασε σάκους και σακούλες, έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία των δημοτών αλλά και την υγεία του προσωπικού καθαριότητας αναγκάζοντάς το να "σακιάζει" και να "τακτοποιεί" με τα χέρια τα απορρίμματα, ζήτησε στις 6-2-2015 από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας να του επιτρέψει τη μεταφορά και απόθεση των απορριμμάτων της Τρίπολης στον ΧΑΔΑ Λεβιδίου, στην καρδιά του Μαινάλου, σε έναν ΧΑΔΑ που δεχόταν μόνο τα απορρίμματα του πρώην Δήμου Λεβιδίου, δηλαδή λιγότερο από το 10% των απορριμμάτων της Τρίπολης.
Σε μία περιοχή που αποτελεί τη σημαία για τον τουρισμό του Δήμου Τρίπολης.
Και μετά το Λεβίδι ξαφνικά ο κύριος Παυλής ανακαλύπτει στις 2/3/15 ότι δεν έχει καμία λύση και δηλώνει αδυναμία και ανικανότητα.
Εμφανίζεται λοιπόν ο Περιφερειάρχης που είναι συνυπεύθυνος για την όλη κατάσταση και μας προτείνει μία λύση 15 ημερών . Και μετά τι θα γίνει ? Θα αρχίσουμε να συσσωρεύουμε πάλι απορρίμματα στα μπαλκόνια μας και τους δρόμους?
Γιατί δε μας απαντά υπεύθυνα ο κύριος Τατούλης εάν θα τελειώσει ποτέ ο διεθνής διαγωνισμός της ΤΕΡΝΑ και εάν ναι πότε?
Γιατί δεν πηγαίνουν τα απορρίμματα στο τρίπτυχο που είχε αδειοδοτήσει ο Σμυρνιώτης σε περιοχή που του είχε υποδείξει η ίδια η Περιφέρεια και είναι το μόνο νόμιμο και έτοιμο σημείο ?
Γιατί παίζουν στις πλάτες των δημοτών Τατούλης και Παυλής?
Πόσα χρήματα έχουν ξοδέψει μέσα σε 6 μήνες και πόσα θα ξοδέψουν ακόμα?