Σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μετά την ενοποίηση των 25 ταμείων το σύστημα έχει γίνει βιώσιμο, ενώ χαρακτήρισε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση
Διαβεβαιώσεις ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν αλλά θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με ελάχιστες προσαρμογές παρείχε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προειδοποιώντας ότι όποιος νομίζει ότι θα εξαγοράσει λίγες ψήφους δίνοντας αυξήσεις στις συντάξεις «είναι βαθιά νυχτωμένος».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Βρούτσης είπε ότι ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας «δεν αναλαμβάνει τη θέση για να μετατρέψει το ασφαλιστικό ταμείο σε φιλανθρωπικό καθώς κάθε μήνα θα πρέπει να εξασφαλίζεται η καταβολή 2.600.000 συντάξεων».
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μετά την ενοποίηση των 25 ταμείων το σύστημα έχει γίνει βιώσιμο.
«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απολαμβάνει ένα από τα πιο σύγχρονα και διαφανή συστήματα επικουρικής σύνταξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα όπως είπε η αρχή της βιωσιμότητας εξασφαλίζει ότι «κανείς δεν θα πληρώσει την επικουρική σύνταξη του άλλου και οι επόμενες γενιές θα λάβουν επικουρική σύνταξη. Είναι διασφαλισμένη στα επόμενα 30 χρόνια η επικουρική σύνταξη. Ο κάθε Έλληνας που καταβάλλει κρατήσεις θα τις πάρει στην επικουρική σύνταξη».
Ο ίδιος ανέφερε ότι έως τέλος του 2014 δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα αναπροσαρμογής, ενώ οι δυνατότητες είναι οριακές. Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι το ταμείο επικουρικής σύνταξης είναι «ισχυρό πλεονασματικό ταμείο. Έχει ισχυρό χαρτοφυλάκιο».
Ξεμπλοκάρουν 31.250 εφάπαξ
Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην καταβολή του εφάπαξ, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι έως το τέλος του έτους ξεμπλοκάρουν 31.250 εφάπαξ με τα 420 εκατ. που πάνε στα Ταμεία από το υπουργείο Οικονομικών. Τα εφάπαξ αυτά δεν θα δοθούν με το νέο μαθηματικό τύπο καθώς είναι ληξιπρόθεσμα και θα δοθούν με το παλαιό σύστημα.
Νέος υπολογισμός σύνταξης
Σχετικά με το σύστημα συνταξιοδότησης που θα ισχύσει από 1.1.15 διαβεβαίωσε ότι δεν επηρεάζει όσους είναι σήμερα συνταξιούχοι.
«Θα αναπτυχθεί πλήρως σε βάθος 20ετίας» περιέγραψε ο υπουργός και σημειώνεται ότι στη βασική σύνταξη των 360 ευρώ το 2015 προστίθεται ένα ευρώ κάθε χρόνο για να φτάσει στα 375 ευρώ το 2020 και η οποία «χτίζεται» ανάλογα με το εισόδημα.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των Ταμείων θα υπάρξει στις 15 Νοεμβρίου για πρώτη φορά με τις αναλογιστικές μελέτες που θα απαντήσουν κατά πόσο είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό έως το 2060.
«Τα πρώτα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών είναι ενθαρρυντικά» ανέφερε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία σημείωσε ότι το 84% των χρεών είναι από την περίοδο της ευημερίας. «Μόλις τον Αύγουστο χαρτογραφήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα και τα οποία τον Αύγουστο έφτασαν τα 10,5 δισ. ευρώ».
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις επικείμενες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τονίζοντας ότι αρχικά αφορά πολίτες από 13 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων, την Έδεσσα, Γρεβενά, Καλλιθέα, το Μεσολόγγι, την Τρίπολη, τη Σύρο, τη Σάμο και του δήμου Μαλεβιζίου Κρήτης.
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την Τρίτη παρουσία και του Πρωθυπουργού. Όπως έγινε γνωστό, προβλέπεται η καταβολή 4.800 ευρώ ετησίως για μία οικογένεια χωρίς εισόδημα με δύο ανήλικα παιδιά, ενώ το πρόγραμμα αφορά και εκείνους που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα καθώς θα λαμβάνουν το εισόδημα που υπολείπεται.
Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, ενώ όπως είπε οι αιτήσεις θα γίνονται από το Δεκέμβριο με σκοπό οι καταβολές να γίνουν εντός του α' εξαμήνου του 2015.
Το τέλος 2015 αρχές 2016 αναμένεται η πλήρης εφαρμογή.